Zoeken:

‘De Zaak-Nicky Verstappen’

Sittard – Vanaf 10 december is het boek ‘De Zaak-Nicky Verstappen; wanhoop, woede en verdriet’ verkrijgbaar. Het boek vertelt het meer dan twintig jaar lange verhaal van de mysterieuze dood van de 11-jarige jongen in 1998 tot en met de veroordeling van verdachte Jos Brech, afgelopen maand door de rechtbank in Maastricht. Een aangrijpend boek dat leest als een thriller, maar – helaas – echt is gebeurd. Een verhaal dat nooit geschreven had moeten worden.

‘De Zaak-Nicky Verstappen’ is gebaseerd op de honderden artikelen die De Limburger in de voorbije decennia publiceerde over de kwestie en op het enorme dossier dat de krant in al die jaren opbouwde. Het verhaal over twee levens die elkaar kruisen op een warme augustusdag in 1998. De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem, een verlegen jongen die gek is van voetbal, wordt dood gevonden op de Brunssummerheide. Een dag eerder is hij spoorloos verdwenen van een zomerkamp met het jeugdwerk. Diezelfde augustusdagen fietst ene Jos Brech (35) uit Simpelveld over de hei. Het zal echter bijna twintig jaar duren voordat duidelijk wordt dat de paden van deze twee mensen zich kruisten.

In het boek ‘De Zaak-Nicky Verstappen; wanhoop, woede en verdriet’ brengen de journalisten Marco van Kampen en Paul Bots twee levensverhalen samen. Terwijl de ouders en het zusje van Nicky worstelen met de vraag hoe de laatste uren van de jongen er uit hebben gezien, leeft de dan nog volstrekt onbekende Jos Brech zijn leventje. Hij gaat op kamp met scouts, hij werkt als leider bij de kinderopvang. Tot die ene dag in 2018 als plotseling blijkt dat zijn DNA volledig matcht met het materiaal dat vele jaren na Nicky’s dood met nieuwe technieken is gevonden op de kleding van de jongen. Uiteindelijk staan in november 2020 de ouders van Nicky oog in oog met Jos Brech in de rechtbank in Maastricht. Een emotionele confrontatie.

Paul Bots schrijft over de zaak Nicky-Verstappen sinds 2017, het jaar dat een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek werd aangekondigd. Ook was hij lid van het journalistenteam van De Limburger dat het leven van verdachte Jos Brech uitploos. Marco van Kampen maakte in de aanloop naar het proces tegen Brech de veel beluisterde podcastserie ‘Het verhaal van Nicky Verstappen’.

‘De zaak Nicky Verstappen’ is reeds te bestellen in de webshop van De Limburger. Vanaf 10 december is het boek ook verkrijgbaar in de webshops van De Telegraaf en NRC en in de boekhandel.