Zoeken:

Antwerpen/Aken, 27 september 2021 – De Europese mediagroep Mediahuis en het Duitse Aachener Verlagsgesellschaft (AVG), oprichter en eigenaar van de Aachener Zeitung, voeren verregaande onderhandelingen over een mogelijke overname van AVG door Mediahuis. Dit hebben beide mediabedrijven in een gezamenlijke verklaring bevestigd.

In geval van een succesvolle afronding van de gesprekken, wordt Mediahuis de belangrijkste aandeelhouder (70%) van AVG’s dochteronderneming Medienhaus Aachen, uitgever van Aachener Zeitung en Aachener Nachrichten. De gesprekken tussen Mediahuis en AVG verlopen in een constructieve en vertrouwensvolle sfeer en beide partijen verwachten de onderhandelingen binnenkort af te ronden.

Een eventuele overname van Aachener Verlagsgesellschaft past binnen de Europese groeiplannen van Mediahuis en zou de groep in staat stellen om haar geografische voetafdruk uit te breiden naar de Duits-Nederlandse grensregio (Euregio).

Andreas Müller, CEO Aachener Verlagsgesellschaft: “Al vele decennia hebben kranten in Aken een nauwe band met de Mediahuis-kranten in het aangrenzende Nederlands- en Belgisch-Limburg. Mediahuis en AVG delen bovendien de overtuiging dat een sterke en onafhankelijke journalistiek cruciaal is voor de instandhouding van de democratie. We zien allebei potentieel in regionale mediamarkten en de noodzaak van efficiënte strategieën. Het voelt dus heel logisch om samen vorm te geven aan een duurzame toekomst.”

Gert Ysebaert, CEO Mediahuis groep: “Onze groeiambitie is duidelijk: we willen verder evolueren als toonaangevend Europees mediaspeler. Na de ontwikkeling van onze groep in België, Nederland, Ierland en sinds vorig jaar ook Luxemburg, is de uitbreiding van onze activiteiten naar de Duitse regio Nordrijn-Westfalen een logische volgende stap. Het gebied sluit niet alleen geografisch aan bij onze bestaande activiteiten, maar in Aachener Verlagsgesellschaft hebben we ook een sterke potentiële partner gevonden met sterke merken en mensen, die een mooie toegevoegde waarde kunnen bieden aan ons portfolio en onze organisatie. Ik kijk er naar uit om de mensen van Medienhaus Aachen in onze groep te kunnen verwelkomen en samen met hen te werken aan een duurzame toekomst.”

Het Duitse Aachener Verlagsgesellschaft is hoofdaandeelhouder (70%) van Medienhaus Aachen, dat als toonaangevende mediagroep actief is in de regio Aken, Düren en Heinsberg (Nordrhein-Westfalen). Naast het uitgeven van de kranten Aachener Zeitung en Aachener Nachrichten omvat het portfolio van Medienhaus Aachen ook print, digitale media, radio, drukwerk, logistiek, beurzen en postdiensten. Medienhaus Aachen stelt 400 personeelsleden (exclusief distributie) te werk en realiseert een jaarlijkse omzet van €80 mio.

Mediahuis is een van de leidende mediagroepen in België, Nederland, Ierland en Luxemburg. Sinds haar oprichting in 2013 heeft Mediahuis een sterk gediversifieerd portfolio van nieuwsmedia en digitale merken uitgebouwd. De afgelopen jaren boekte de groep aanzienlijke vooruitgang in de digitale transformatie van haar nieuwsmerken. Mediahuis implementeert met succes betaalmuren en digitale abonnementsdiensten op haar nieuwssites, gedreven door een optimale klantenervaring, in combinatie met sterke en onafhankelijke journalistiek. De nationale en regionale nieuwstitels van Mediahuis voorzien dagelijks meer dan 10 miljoen lezers van nieuws, zowel online als via de gedrukte krant. Samen met de 4.500 medewerkers realiseert Mediahuis een jaarlijkse omzet van meer dan een miljard euro.

Aachener Verlagsgesellschaft en Mediahuis zullen zodra mogelijk communiceren over de uitkomst van de onderhandelingen.