Skip to the content

De eerste krant

De eerste krant

Deze historie begint met het verschijnen van een eerste krant in Roermond, waarschijnlijk in 1660 en vervaardigd door een plaatselijke drukker. De naam ervan is niet overgeleverd, wel die van enkele vroege Roermondse navolgers. In 1700 wordt in die plaats de Particuliere Tydinghen uitgebracht en rond 1721 de Ruremontsche Posttydinghe. Steden als Maastricht en Venlo volgen wat later, de Gazette van Maestricht komt voor het eerst in 1746 uit en de Algemeene Staatkundige Nieuwsberichten in Venlo in 1792.

De negentiende eeuw

De negentiende eeuw

In de negentiende eeuw komen er snel meer bladen en het mooie van Limburg is dat er niet alleen Nederlandstalige, maar ook Duitstalige (Heerlen) en Franstalige kranten (Maastricht) verschijnen. Dat is nergens anders in Nederland het geval. De enige plaats waar enige tijd drie dagbladen worden gemaakt, is Maastricht. Tussen 1852 en 1854 verschijnen daar tegelijkertijd de Courier de la Meusse, het Journal du Limbourg én De Limburger.

De grootste krantendiversiteit is er in de eerste helft van de twintigste eeuw. Dan verschijnen onder meer nieuwsbladen als de Nieuwe Koerier (Roermond), het Limburgsch Dagblad (Heerlen), de Nieuwe Venlosche Courant (Venlo), De Limburger (Sittard), Peel en Maas (Venray) en Limburger Koerier (Maastricht).

Na de oorlog

Na de oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog blijven er vier dagbladen over: het Dagblad voor Noord-Limburg (Venlo), Maas- en Roerbode (Roermond), De Limburger (Maastricht) en het Limburgs Dagblad (Heerlen). Die beleven dan echter hoogtijdagen, want op het toppunt halen ze samen bijna 300.000 abonnees. Via enkele tussenstappen smelten die kranten uiteindelijk eind 2017 samen tot De Limburger.

Al die kranten zijn tot aan het begin van de twintigste eeuw vaak eigendom van particulieren of plaatselijke vennootschappen. Na de Tweede Wereldoorlog komen ze in handen van concerns. Zo koopt De Telegraaf in 1972 het Limburgs Dagblad en wordt het Dagblad voor Noord-Limburg in datzelfde jaar opgeslokt door Audet (Associatie van Uitgevers van Dagbladen en Tijdschriften). Audet wordt in 1988 overgenomen door VNU (Verenigde Nederlandse Uitgevers), dat daardoor eigenaar is van De Limburger (waarin de Maas- en Roerbode inmiddels is opgegaan) en het Dagblad voor Noord-Limburg.

Één krant

Één krant

In 1999 gaan die kranten naar het Telegraaf-concern, dat ze samenbrengt met het Limburgs Dagblad. Zeven jaar later koopt de Britse investeringsfirma Mecom de Limburgse kranten en die doet ze eind 2014 over aan het Belgisch-Limburgse Concentra. Dat bedrijf werkt met Corelio, een andere Belgische krantenuitgever, samen in Mediahuis België. Het overkoepelende concern is sinds 2017 ook de eigenaar van De Limburger. Na meer dan 350 jaar krantenhistorie is het weer net als in het begin: één krant in Limburg.