Zoeken:

Een vacaturetekst is meer dan een functieomschrijving alleen. Het is een eerste impressie, een stukje reclame voor jouw bedrijf en hét middel om eindelijk dat personeelstekort in jouw organisatie op te lossen. Uiteraard mits de vacaturetekst de juiste vorm en inhoud bevat. Met deze zes tips sla je een werkzoekende definitief aan de haak.

Laten we eerlijk zijn: niemand schrijft met plezier een vacaturetekst. Het liefst spenderen we er zo min mogelijk tijd aan en schrijven we het wel even tussen onze werkzaamheden door.

Vroeger kwam je hier nog regelmatig mee weg, maar tegenwoordig niet meer. Het aantal vacatures is de laatste tijd groter dan het aantal werkzoekenden. Jouw vacature moet dus van goeden huize komen wil het een werkzoekende enthousiasmeren en binnenboord halen. Stop jij minimale moeite in het opstellen van de vacature, dan vertaalt zich dat in de tekst en zal de lezer uiteindelijk minimale moeite nemen om de vacature te lezen, laat staan erop te solliciteren. Het schrijven van een vacaturetekst vergt voorbereiding, denkwerk en aandacht. Gelukkig wordt het schrijfwerk met deze zes tips alsnog een fluitje van een cent.

1. Gebruik een duidelijke en herkenbare functietitel

Het eerste wat een werkzoekende leest nog voordat hij of zij de vacature opent, en daarmee ook het belangrijkste onderdeel van een sterke vacaturetekst, is de functietitel. Deze moet duidelijk en herkenbaar zijn én woorden bevatten waar men mogelijk naar zoekt. SEO, ook wel het optimaliseren van jouw teksten voor zoekmachines, is voor vacatureteksten ontzettend belangrijk, omdat het juiste woord kan leiden tot de juiste sollicitant. Vermijd daarom nietszeggende termen als ‘creatieve duizendpoot’, want niemand typt deze woorden in een zoekmachine tijdens het zoeken naar een nieuwe baan. Vermijd ook bijvoeglijke naamwoorden als ‘enthousiaste’ of ‘ervaren’. Het is tenslotte jouw verantwoordelijkheid om een kandidaat te enthousiasmeren. Hiernaast is ervaring waarschijnlijk niet hetgeen is waar je écht naar op zoek bent. Daarover later meer.

2. Vermeld de vijf W’s in de intro

Een goed begin is het halve werk. De intro moet álle cruciale informatie over de functie bevatten, maar tegelijkertijd kort en bondig zijn. De lezer bepaalt namelijk binnen 30 seconden of hij of zij al dan niet doorgaat met lezen. Vertel in een aantal korte, duidelijke en actieve zinnen —géén abstracte begrippen — waarom dit dé kans is om met prachtig werk en in een minstens zo fantastische omgeving aan de slag te gaan. Vermeld hierbij de vijf W’s: wie, wat, waar, waarom en wanneer. Wie zoek je? Wat houdt de functie precies in? Waar wordt er gewerkt? Waarom moet de sollicitant voor jou komen werken? En tenslotte: wanneer mag hij of zij aan de slag?

3. Draag jouw steentje bij

Een vacaturetekst gaat niet zonder een stukje employer branding. Zeker niet als een sterk werkgeversmerk een werkzoekende ervan kan overtuigen om niet bij de concurrent, maar bij jou te solliciteren. Veel (jonge) werkzoekenden hechten steeds meer waarde aan onderwerpen als duurzaamheid, gelijke kansen op de werkvloer en LHBTQ-rechten, dus vertel hoe jouw bedrijf haar steentje bijdraagt om de wereld een stukje beter/verdraagbaar te maken. Van groene energie en duurzame koffiebekers tot genderneutrale wc’s en een vrouwenquotum — iedere vermelding kan doorslaggevend zijn. Geef de werkzoekende ook een impressie in wat voor werksfeer hij of zij terecht komt. Vermijd hierbij woorden als ‘leuk’ en ‘dynamisch’, maar geef tastbare voorbeelden zoals de vrijdagmiddagborrel bij de lokale kroeg of de legendarische wedstrijden aan de pingpongtafel.

4. Laat pre’s achterwege

Héél belangrijk: houd de functie-eisen kort en bondig. Iedere extra eis kan een vacature bovendien ongeloofwaardig of onhaalbaar maken, waardoor de lezer zich minder aangesproken en aangespoord kan voelen om verder te lezen, laat staan te solliciteren. Laat pre’s zoveel mogelijk achterwege, want deze doen er in feite niet toe. Soms is hetgeen dat je vraagt niet hetgeen wat je nodig hebt. Als werkgever zoek je namelijk niet per se naar relevante werkervaring, maar naar relevante kennis — kennis die iemand net zo goed in een andere sector of bijvoorbeeld in vrijwilligerswerk kan hebben opgedaan.

5. Wees eerlijk en transparant

Driekwart van de vacatureteksten vermeldt geen salaris, terwijl één op de vijf werkzoekenden juist bij een vacature afhaakt als deze informatie ontbreekt. Wees daarom open en eerlijk. Bovendien: geld is belangrijk, maar niet allesbepalend. Zolang jij bijvoorbeeld ook de secundaire arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden benoemt, zal het salaris niet de hoofdreden zijn om voor jou te komen werken. Benadruk bij de arbeidsvoorwaarden wat jouw bedrijf voor de werkzoekende kan betekenen, zoals flexibele werktijden of meer tijd met de kinderen thuis.

6. Creëer honger naar meer

Fantastisch! Je hebt alles benoemd wat je had willen benoemen, maar dat betekent niet dat je de vacaturetekst als een nachtkaars mag laten uitgaan. Het is tijd om degenen te belonen die de moeite hebben genomen om jouw tekst van A tot Z door te nemen. Stel een vraag (“wil jij ook je steentje bijdragen aan…?”) en spoor ze aan contact met je op te nemen. Het is weliswaar de eerste indruk die telt, maar een verpletterende eerste impressie kan niet zonder een verpletterend slot.

Heb je de perfecte vacature geschreven? Top! Bij Mediahuis Limburg kunnen we jou helpen met het bereiken van jouw toekomstige collega. Met het vacatureplatform Limburgvac én de arbeidsmarkt special Werken in Limburg zijn er tal van mogelijkheden voor het bereiken van werkzoekenden.